آرزو غنیون معاون آمار دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات گمرک ایران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کرونا نه تنها یک بیماری است که به جان انسانها افتاده و باعث قربانی شدن انسانهای بسیاری شده، بلکه ویروسی است که اقتصاد جهانی و صنایع مختلف را نیز زمین گیر کرده و باعث شده تولید و تجارت کالا کاهش چشمگیری پیدا کند و صنایعی مثل گردشگری و حمل و نقل را نیز به مرز ورشکستگی بکشاند.
وی گفت: از آغاز سال تا پایان آذر ماه به دلیل محدودیتهای بسیار ناشی از کرونا و توقف چندین ماهه مرزهای زمینی، دریایی، ریلی و هوایی شاهد کاهش چشم گیر تردد مسافر به کشور یا بالعکس بودیم. به گونهای که در این مدت ۲ میلیون و ۷۰۷ هزار و ۱۳۴ مسافر به کشور وارد شدند و یا به اصطلاح مسافر ورودی بودند. این تعداد مسافر ورودی شامل ۲ میلیون و ۳۸۸ هزار و ۱۶۹ نفر مسافر ورودی ایرانی و ۳۱۸ هزار نفر و ۹۶۵ نفر مسافر ورودی خارجی بوده است.
معاون آمار دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات گمرک ایران ادامه داد: در این مدت ۲ میلیون و ۶۱۹ هزار و ۵۰۷ نفر نیز به عنوان مسافر خروجی از کشور تردد داشتهاند. تردد مسافری طی ۹ ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل آن با کاهش قابل توجه حدود ۸۴.۵۷ درصدی در تردد مسافران ورودی و همچنین کاهش ۸۴.۳۳ درصدی در تردد مسافران خروجی روبرو بوده است. این ارقام نسبت به میزان تردد مسافر طی نه ماهه سال جاری روندی بسیار کند اما مثبت را نشان میدهد.
غنیون گفت: ناگفته پیداست که دلیل اصلی آن مسدود بودن مرزها، لغو انواع سفرها اعم از تفریحی _ سیاحتی، زیارتی _ مذهبی و کاری، عدم پذیرش مسافران ورودی توسط کشورهای مقصد یا شرایط سختگیرانه ورود مسافر اعم از قرنطینه و همچنین شرایط مشابه در مسافران خروجی، به دلیل مخاطرات ناشی از انتقال ویروس کووید ۱۹ بوده است. این کاهش ۸۴ درصدی در تردد مسافر، کاهشی در حدود ۱۴ میلیون نفر مسافر در هر دو گروه مسافران ورودی و خروجی را شامل میشود.
معاون آمار دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات گمرک ایران افزود: در کشوری مانند ایران که عمده مسافرتهای خارجی در مقطع زمانی خاصی مانند سفر حج یا سفر به عتبات عالیات صورت میگرفت، به دلیل شرایط حاکم بر کشور و کل دنیا متأثر از بیماری کرونا، فرودگاههایی مانند فرودگاه ساری، کرمانشاه، زاهدان، اهواز، یزد و … که تنها پروازهای خارجی آنها جنبه زیارتی و مذهبی داشته، با میزان تردد مسافری «صفر» به فعالیت خود ادامه دادهاند.
وی افزود: در این میان تردد مسافری از پرترددترین فرودگاه کشور یعنی فرودگاه امام خمینی (ره) نیز با کاهش قابل توجه ۹۱ درصدی در تردد مسافران ورودی و خروجی، طی نه ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل آن روبرو شده است که این میزان تغییرات نسبت به هشت ماهه سال جاری رشدی یک درصدی را نشان میدهد. تعداد مسافران ورودی از این گمرک در مدت زمان مورد بررسی ۲۵۱ هزار و ۴۶۹ مسافر و تعداد مسافران خروجی ۲۵۴ هزار و ۲۳۲ مسافر بوده است.
معاون آمار دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات گمرک ایران تصریح کرد: عمده پروازهای خارجی از فرودگاه امام خمینی (ره) به مقصد ترکیه با کاهش شدید مواجه بوده است. گذشته از شرایط حاکم بر کشورهای دنیا ناشی از بیماری کرونا، شرایط اقتصادی حاکم بر کشورمان و افزایش شدید نرخ برابری ارزهای خارجی در مقابل پول رسمی کشورمان نیز از، دلایل اصلی کاهش تردد مسافری به شمار میرود.
نظر شما